Viete, ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu ako od maminky? Tu sú tajné tipy a triky!

Zemiaková kaša alebo zemiakové pyré sa zdá byť tým najjednoduchším pokrmom, aký si môžete pripraviť. Každému sa však už niekedy stalo, že sa mu namiesto chutných zemiakov podarilo vytvoriť lepkavú masu alebo hmotu, ktorá ani zďaleka nebola nadýchaná alebo krémová. Ako na to, aby ste sa vyvarovali základným chybám, ktoré pri príprave zemiakovej kaše najčastejšie robíme?

Viete, ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu ako od maminky? Tu sú tajné tipy a triky!

(zdroj: unsplash.com)

Vyberte si správne zemiaky

Kľúčovým je pri príprave zemiakovej kaše výber zemiakov. Musíte sa vyhnúť tým najmastnejším, ktorými sú napríklad červené zemiaky alebo také, ktoré už na sebe majú klíčky. Nevhodné sú tiež zemiaky s nízkym obsahom škrobu – čím viac škrobu, tým lepšie. Ak hľadáte podľa typu, tak na zemiakovú kašu je najlepší varný typ C.

Príprava zemiakov je v niečom podobná ako príprava cestovín. Zemiaky tiež absorbujú vodu, v ktorej sa varia. Preto pred varením pridajte vždy do vody štipku soli. Zemiaky tak po dovarení nebudú príliš mokré.

Na varenie zemiakov potrebujete aj kvalitný a predovšetkým dostatočne veľký hrniec. Riad alebo akékoľvek iné kuchynské náčinie môžete kúpiť výhodnejšie a z pohodlia domova na https://www.kuponynazlavu.sk/, alebo využiť tieto promo kódy a zľavy.

Najlepšou prísadou je smotana

Ďalšou otázkou je, či zemiaky pridať do hrnca po zovretí vody alebo pred jej zovretím. Odborníci sa zhodujú na tom, že ideálne je to až po zovretí vody. Zemiaky tak zostanú zvnútra pekné a nebudú sa rozsypávať.

Pridávate niečo k zemiakovej kaši? Niektorí pridávajú maslo, iní zasa mlieko. Na ideálnu zemiakovú kašu potrebujete maslo a smotanu na varenie. Nezabudnite si ich však vybrať z chladničky skôr, ako tesne predtým, keď ich pôjdete do zemiakov pridať. S izbovou teplotou sa lepšie absorbujú do ich chute.

Vedeli ste, že aj to, aké maslo do zemiakov pridáte, je rozhodujúce? Nepridávajte to najlacnejšie, pretože to má obvykle málo tuku. Najlepšie je 82 percentné maslo, alebo viac. Dodržať by ste mali aj pomer masla a zemiakov – ideálny je 80 g masla na kilo zemiakov.

Netradičné chute tradičnej kaše

Zemiakovú kašu môžete dochutiť aj netradičnejšie, ako iba maslom a smotanou. Zaujímavý a nový rozmer dostane zemiaková kaša napríklad pri dochutení pečeným cesnakom a parmezánom. Môžete skúsiť aj nasekať čerstvé bylinky, napríklad petržlen, pažítku, tymian alebo rozmarín.

Počuli ste už o horčicovej zemiakovej kaši? Túto zaujímavú kombináciu dostanete, ak pridáte do zemiakov lyžicu dijonskej horčice. Dodá kaši nielen pikantnosť, ale aj jemne kyslú chuť.

Do zemiakovej kaše môžete pridať dokonca aj avokádo. Ak ho rozpučíte, dodá zemiakom krémovú textúru a jemnú chuť. Podobne môžete do kaše pridať aj kari korenie alebo pastu.

Po dlhom varení prichádza obvykle na rad upratovanie. Ak ste už unavení zo špinavej kuchynskej podlahy, odporúčame pozrieť si tieto najlepšie mopy na podlahu a vybrať si z nich taký, ktorý vám po čase strávenom v kuchyni najlepšie pomôže s jej upratovaním.